MATERIAŁY:
🍪1 szklanka mąki
🍪1 szklanka soli kamiennej (gruboziarnistej)
🍪1/3 szklanki wody
🍪Woreczek ze struną do zamykania
🍪Wałek do rozwałkowania ciasta
🍪foremki do wycinania ciastek
🍪widelec, wykałaczka lub inne narzędzie do robienia wzorków
🍪wstążeczka lub sznurek
Do woreczka wsyp mąkę i sól, dolej wodę. Zamknij woreczek „struną”. Mieszaj i ugniataj ciasto Jeżeli ciasto jest za kruche, dolej łyżkę lub dwie wody. Jeżeli jest za rzadkie dosyp odrobinę mąki. Poproś mamę lub babcię o pomoc, niech zatwierdzi gęstość ciasta (powinno być jak na pierogi).
Stół posyp małą ilością mąki, żeby w trakcie wałkowania ciasto nie przyklejało się do stołu. Wyjmij ciasto z woreczka i rozwałkuj na grubość około 1cm. Z gotowego placka wytnij ciastka-domek, gwiazdkę, krasnala, bałwanka lub inne wzory. Możesz dokleić mniejsze elementy- kulki, wałeczki. Nie zapomnijcie zrobić dziurki na zawieszkę.
Przygotowane „ciasteczka” przekładamy na tekturkę (najpierw posyp mąką) i pozostawiamy do wyschnięcia na kilka dni blisko grzejnika. Po dwóch dniach przewróć ozdoby na drugą stronę. Jeżeli chcesz przyśpieszyć tworzenie ozdób, możesz upiec powstałe ciasto. Poproś mamę lub babcię o pomoc. Piekarnik nastawiamy na ok 50-75 stopni, wstawiamy nasze ciastka na 45-60 min.
Po wyschnięciu można pomalować białą farbą akrylową i ozdobić brokatem (klejem brokatowym) lub pomalować kolorami.
Przez dziurkę przewlekamy wstążkę, robimy supełek i …. Gotowe!
Pomysł i wykonanie- Ula Iwaszuk, Weronika&Leon⭐️⭐️Dz.😁
FOTO ORAZ INSTRUKCJA WYKONANIA
ZOBACZ TUTAJ: